Kulturális intézmények

Település:
Jász-Nagykun-Szolnok megye, Tiszafüred


Tiszafüredi városi Könyvtár


Tiszafüredi városi Könyvtár


Tiszafüreden a XIX. század harmadik harmadában több nyilvános könyvtár működött, közöttük az 1877-ben alapított Tiszafüred-vidéki Régészeti Egylet (később Tiszafüredi Múzeum és Könyvtáregylet, alapítói: Tariczky Endre és Milesz Béla) gyűjteményét ismeri szakirodalom. Az egylet gyűjteménye 1896-tól a városházán kapott helyet, ez időtől egészen az egylet feloszlatásáig látogatták az érdeklődők. Az egylet könyvtárában 1942-ben már mintegy 9000 kötet volt. A gyűjtemény nagy része a háború alatt elpusztult, szétszóródott, 1949 első négy hónapjában még rendszeres kölcsönzés folyt a megmaradt mintegy 1500 kötetből.
      A mai intézményt a Tiszafüredi Járási Tanács 1952-ben, 210 kötettel alapította, kezdetben a város központjában kapott helyet (a mai Deák téren). Az évek folyamán a gyűjtemény, a látogatók száma, a forgalom több százszorosára növekedett, a városiasodás mentén sürgető feladattá vált az elhelyezés modernizálása. 1987. őszén a városi könyvtár a Petőfi utcába, az akkor megépült iskolával közös épületbe költözött.
A következő évtized fejlődését jelzik a digitalizáció, a számítógép használatra való áttérés, a korszerűbb szolgáltatások bevezetése és elterjedése valamint az elektronikus katalógus alkalmazása.
      Az új század első évtizedeiben a tiszafüredi könyvtárba érkező látogató elfogadható térszerkezetre, kényelmes berendezésre, a településtípusban jó színvonalú, megbízható szolgáltatásokra, szakszerűen feltárt gyűjteményre találhat. Közel hetvenezer kötet könyvvel, napilapokkal, hírlapokkal, folyóiratokkal, hanglemezekkel, videókazettákkal, mikrofilmekkel, elektronikus adathordozókkal valamint hangoskönyvekkel fogadja érdeklődő látogatóit a könyvtár.
      A helyismereti gyűjtemény tartalmaz diafelvételeket, fényképeket, hírlap- és folyóiratcikk-kivágatokat, aprónyomtatványokat, plakátokat, kéziratokat, egyházi anyakönyveket, továbbá az 1884-1914 között megjelent helyi hetilapokat mikrofilmen és elektronikus dokumentum formában. A könyvtár katalógusa az interneten is elérhető.
      Könyvtári szolgáltatásaink bővültek a nyilvános számítógép használattal (Skype, stb.), terembérleti lehetőséggel, valamint színesedett a programkínálatunk is (digitális kiállítások, klubok, egyéb programok, olvasótábor, stb.).

 

Forrás: http://www.tfvk.koznet.hu/html/ktar.html

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »